7.6.14

PD: Junqueras, la bonhomia del conflicte


PD: Després d'escriure Junqueras, la bonhomia del conflicte he anat trobant més indicis d'aquesta anàlisi. 

La narrativa és:

 Macià volia independència a l'abril del 1931, però se'n va rajà a última hora per evitar un conflicte que els catalans no volien. (1) Conclusió: cal forçar el conflicte "sense voler", d'amagatotis.


- Aquí una ficció escrita per T. Soler (un altre historiador independentista)
14 abril, Macià contra Companys on Vimeo
Macià 1:16:35 “Avui es el dia més trist de la meva vida, ho he fet per ells, per estalviar-los una guerra”
“Hi ha que elevar el concepte de pàtria a lo més alt, si no ens passarà el que ens va passar al 31 que quan ja teníem l'oportunitat d'or es va acabar tot. Per què? Perquè faltava patriotisme.”
-Junqueras -
Mai no havíem tingut  una oportunitat com aquesta. No desaprofitem com hem fet en altres moments de la historia”

etc....

Sembla que hi ha qui pensa té l'autoritat intel·lectual i moral patriòtica per forçar un conflicte encara que els catalans no ho vulguin. L'autoritat de dir que els catalans no som prou patriòtics.

Quan Margaret Pixeu va dir allò de: "Mai dubtis que un petit grup de ciutadans considerats pugui canviar el món. Veritablement, això és l'única cosa que ho ha aconseguit.". No es referia mitjançant l'engany i el conflicte.



(1)  Declaració de república 14 Abril 1931

-El document escrit de proclamació d'en Macià, que es va enviar als centres de poder (capital de comarca, ambaixades estrangeres, etc. -potser més políticament important que les confuses, no gravades, declaracions de tots els que van sortir al balcó, que no van ser pocs-) diu textualment:
“Proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.

D'acord amb el President de la República Federal Espanyola senyor Nicet Alcalá-Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià,”
-Macià va negar que volgués independència aquell dia, la bandera al balcó era una immensa republicana, no hi van haver estelades, ERC era una unió de partits republicans
amb posterior representació a les corts, comissió constituent i als governs de la república, l'acta fundacional d'ERC no surt cap referencia independentista, el Manifest d’Intel.ligència Republicana redactat per Campalans era explícitament federalista, etc.

-Les proclamacions d'en Companys també eren federalistes, al 1931 i al 1934, proclama:
“el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l'Estat Català de la República Federal Espanyola”
 (van acabar a trets entre l'exèrcit i els mossos i Companys i l'alcalde empresonats)

De fet Companys era més semblant a un socialista que a un de l'actual ERC.
 
Partido Republicano Radical Socialista (PRRS)- Lluis Companys, líder junto con Marcelino Domingo del Partit Republicà Català fue uno de los firmantes del manifiesto fundacional del Partido Radical Socialista. La doble militancia no era todavía un obstáculo.
El nuevo partido defendía un Estado federal republicano con autonomía local y regional, el sufragio universal, el laicismo, la enseñanza laica, el jurado, la igualdad de clases y sexos,
Marcelino Domingo se convirtió en el líder del PRRS


-------------------------------------